آتش سوزی و انفجار بندر شهید رجایی و چند نکته

غیرت ایرانی در همدردی و کمک رسانی در حادثه اخیر انفجار بندر شهید رجایی

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “همگام با خادمان جمهور”؛ فاجعه بروز آتش سوزی و چند انفجار که بعد از ظهر روز شنبه در بندر شهید رجایی شهرستان بندر عباس رخ داد، از چند منظر قابل توجه است:

فوری ترین و حیاتی ترین موضوع، جنبه انسانی این فاجعه است. براساس تازه ترین اخبار، بیش‌از بیست نفر از هموطنانمان در این حادثه جان خود را از دست دادند، حدود هشتصد نفر مصدوم و چند نفر مفقود شده اند، و هزاران نفر از هموطنانمان ساکن منطقه در معرض آسیب ها و مسمومیت احتمالی قرار گرفته اند.
نیروهای امدادی و دستگاه های مسئول با تمام امکانات در تلاش برای مداوای مصدومان و کاهش آسیب ها و کنترل آتش هستند. مردم ایران مانند همیشه از سراسر کشور برای کمک به آسیب دیدگان و مسئولان بسیج شده اند.
پیام های ابراز همدردی و اعلام آمادگی برای کمک رسانی از کشورهای مختلف در حال دریافت است: امیر قطر، نخست وزیران هند و پاکستان، رهبر ترکمنستان، دولت ونزوئلا، وزرای خارجه عراق و عربستان و عمان و کویت و اردن و ترکیه، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، جنبش حماس، سفرای روسیه و ژاپن در ایران، و…
با این حد از همدلی و همبستگی ملی، امید می رود آثار زیانبار حادثه، هرچه سریعتر و بطور کامل، برطرف شود.
دومین نکته حائز اهمیت، نقش و جایگاه بی مانندِ بندرگاه و اسکله و منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی در اقتصاد کشور است. موقعیت جغرافیایی این بندرگاه هم از جنبه ژئواکونومیک و هم ژئواستراتژیک، قابل مقایسه با هیچ جای دیگری نیست؛ موقعیت ممتاز جغرافیایی، دسترسی به آب‌های آزاد جهان از طریق خلیج فارس، اتصال به شبکه بین المللی راه آهن و جاده ابریشم، نزدیک بودن به دیگر بنادر خلیج فارس و‌مناطق آزاد کیش و قشم، قرار داشتن در مرکز کریدور ترانزیتیِ جنوب به شمال که اقیانوس هند را از طریق خاک ایران به روسیه و شمال اروپا متصل می سازد، برخورداری از امکانات و تجهیزات روزآمد بندری و …، این مجتمع را تبدیل به پایگاهی راهبردی و منحصر به فرد تبدیل کرده است.
بندرگاه شهید رجایی همچنین به عنوان دروازه اصلی واردات کالاهای اساسی، سهم ویژه ای در تامین نیازهای داخلی دارد، که این نقش در سال‌های اخیر همواره رو به گسترش بوده است. ظرفیت سالانه جابجایی ۹۰ میلیون تن انواع کالا و پذیرش بیش از چهارهزار انواع کشتی های فله بَر، کانتینربَر و نفتکش، و بیش از ۵۳ درصد کل عملیات تخلیه و بارگیری بنادر کشور، مولفه های مهمی هستند که نشان می دهند، هرگونه اختلال در کارکرد این بندرگاه می تواند تاثیرات سوء فشرده ای بر زنجیره تامین کالا در کشور داشته باشد.

ملاحظات ایمنیِ مرتبط با حمل و نقل و دپوی کالاها – بخصوص کالاهای خطرناک و خطرآفرین- موضوعی حساس و قابل توجه است. طی یک قرن اخیر بیش از پنجاه حادثه فاجعه بار ناشی از آتش سوزی و انفجار کالاهای خطرناک در نقاط مختلف جهان با هزاران کشته و صدهاهزار مصدوم و آسیب دیده و مبالغ خارج از شمار خسارات ثبت شده، که متاسفانه تعداد زیادی از آنها در کشورمان رخ داده اند. حوادثی نظیر چرنوبیل، بوپال، و نیشابور، از فاجعه بارترین حوادث تاریخ به حساب می آیند.
اگر متصدیان و متخصصان فنی، در بررسی هایشان خدای ناخواسته به مواردی از سهل انگاری و بی توجهی به استاندارهای ایمنی در ساخت و نگهداری تاسیسات و فرایندهای حمل و نقل و دپوی کالا، مواجه شوند، ضروری و حیاتی خواهد بود که علاوه بر برخورد شدید با مقصران و شفاف سازی و روشنگری افکار عمومی، همه تمهیدات لازم را برای جبران خسارات و آسیب ها و جلوگیری از تکرار موارد مشابه، بکار بندند.

احتمالات مربوط به مسائل امنیتی و جاسوسی، خرابکاری و حتی شرارت نظامی، از جمله نکاتی است که در موارد مشابه، به نحو اجتناب ناپذیر پیش روی دست اندکاران امر، سیاسیون و اهالی رسانه قرار دارد. درخصوص حادثه اخیر بندرگاه شهید رجایی، بجز یکی دو مورد فضاسازی کم اهمیت – و تکراری- توسط روزنامه نیویورک تایمز و وبگاه بنیاد آمریکایی اف دی دی، تاکنون هیچ خبری از عملیات احتمالی خرابکارانه یا حمله مخفیانه نظامی منتشر نشده، و شواهدی میدانی هم برای آن به دست نیامده است. رسانه های رژیم صهیونیستی با عجله به نقل‌ از منابع نظامی این رژیم، هرگونه ارتباط با حادثه را نفی کرده اند.
از سوی دیگر مسئولان دولتی و قضایی و متصدیان اطلاع رسانی کشور نیز همگان را به پرهیز از گمانه زنی های نابجا دعوت کرده اند. تبعاً دلسوزان و علاقمندان به کیان و منافع ملی و آرامش کشور، عمده سعی خود را در روزهای پیش رو، به آرام نگاه داشتن فضای سیاسی و رسانه ای و افکار عمومی، اختصاص خواهند داد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا