دور دوم مذاکرات و دو دستگی تیم امنیت ملی ترامپ
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “همگام با خادمان جمهور”؛ هفته گذشته در آستانه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و در حالی که هنوز موضوعات مورد مذاکره و مکان و شکل آنها مشخص نشده بود، رسانه های آمریکایی به نقل از منابع مطلع خبر دادند که تیم امنیت ملی ترامپ بر سر راهکارهای مناسب و کارآمد رسیدگی به مسئله هستهای ایران دچار شکاف و اختلاف است.
پایگاه خبری آکسیوس در گزارشی نوشت: موضوع صرفا بحثهای نظری نیست. ترامپ در عین فرستادن مذاکرهکنندگان خود به خاورمیانه برای توافق با ایران، بمبافکنهای بی-۲ و ناوهای هواپیمابر را نیز به عنوان نقشه جایگزین به منطقه ارسال کرده است.
در حالی که طی روزهای پیش از آغاز مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا رئیسجمهور آمریکا اظهارات جنگطلبانهای را علیه ایران مطرح کرده و تهدید کرده بود در صورت خودداری ایران از مذاکره و توافق با واشنگتن درباره برنامه هستهای آن، اقدام نظامی علیه ایران انجام خواهد گرفت، ایران تاکید کرد که شکستهای آمریکا در جنگهای پرهزینه منطقه نشان داده است اقدام نظامی دیگر یک گزینه و راهکاری برای رسیدگی به مسائل منطقه نیست.
اکسیوس، به وجود دو دیدگاه مختلف در این خصوص در تیم امنیت ملی ترامپ، اشاره کرد:
دیدگاه جبهه اول
مقامهای دولت ترامپ بر سر این که کدام روش موفقیتآمیزتر است، دچار اختلاف هستند. یک مقام آمریکایی که در جریان بحثهای داخلی دولت است، گفت: «سیاست(دولت) در قبال ایران عمدتا به این دلیل که هنوز به دلیل این که در دست بررسی است، مشخص نیست. این موضوع به دلیل حساسیت سیاسی آن، پیچیده و چالشبرانگیز است.
ترامپ دوشنبه گذشته، مشاوران ارشد خود و مقامهای هر دو دوسته این شکاف سیاسی را در «اتاق وضعیت» برای دیداری درباره ایران گردهم آورد. یک جبهه که به طور غیررسمی از سوی «جی.دی ونس» معاون رئیسجمهور آمریکا هدایت میشود، عقیده دارد که راهکاری سیاسی هم مورد ترجیح و هم محتمل است و آمریکا باید برای تحقق آن امتیازاتی بدهد. یک مقام رسمی آمریکا گفت که ونس در مباحثات سیاسی پیرامون ایران نقش پررنگی دارد.
این جبهه همچنین شامل «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه ترامپ در امور غرب آسیاست که مذاکرهکننده آمریکا در دور اول مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن در عمان بود. «پیت هگست» وزیر دفاع امریکا و همچنین «تاکر کارلسون» چهره شناختهشده رسانهای و نزدیک به ترامپ در این جبهه قرار دارند .
نگرانی این گروه این است که اقدام نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران نظامیان آمریکایی در منطقه را در صورت پاسخ متقابل ایران در معرض خطر قرار دهد. آنها همچنین استدلال میکنند که یک درگیری جدید در منطقه موجب افزایش شدید قیمت نفت در برههای حساس برای اقتصاد آمریکا خواهد شد.
تندروها در جبهه دوم
در ادامه این مطلب آمده است: مقامهای آمریکایی میگویند جبهه دیگر متشکل از «مایک والتز» مشاور امنیت ملی و «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا به شدت نسبت به ایران شکاک هستند و درباره این موضوع که شانس یک توافق باعث عقبگرد برنامه هستهای ایران شود، تردید دارند. سناتورهای نزدیک به ترامپ مانند «لیندسی گراهام» و «تام کاتن» نیز این دیدگاه را دارند.
این جبهه بر این باور است که ایران ضعیفتر از همیشه است و بنابراین، آمریکا باید از مصالحه خودداری کرده و در عوض، روی برچیده شدن برنامه هستهای ایران پافشاری کند. گزینه دیگر از نظر آنها، اقدام نظامی مستقیم علیه ایران یا حمایت از حمله رژیم صهیونیستی است.
اما برغم جوسازی سنگین رسانه های تندروی آمریکایی و صهیونیستی، کانال شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم اشغالگر بعد از برگزاری دور دوم مذاکرات، در تحلیلی نوشت: برآورد رایج پس از مذاکرات رم این است که آمریکا از خواسته خود مبنی بر برچیدن کامل برنامه هسته ای ایران و یا غنی سازی صفردرصد اورانیوم، صرفنظر کرده است.
سید عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی هم روز شنبه طی گفت و گویی با بیان این که دلیلی برای خوش بینی یا بدبینی زیاد وجود ندارد، فضای دور دوم مذاکرات را “آرام و رو به جلو” توصیف کرد و از نشست های فنی در هفته جاری و نشست سوم مذاکره کنندگان ارشد در شنبه آینده خبر داد.
به نظر می رسد واقعیت های میدان و داده های دیپلماسی، آرام آرام در حال تزريق عقلانیت به ائتلاف آمریکایی- صهیونیستی است.