سفر ترامپ به غرب آسیا؛ متن یا حاشیه؟

بسمه تعالی

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “همگام با خادمان جمهور”؛ دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بتازگی اعلام کرده که سفری سه روزه به خاورمیانه و سه کشور عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر خواهد داشت. تاریخ این سفر بیست و سوم اردیبهشت ماه اعلام شده است.
این، نخستین سفر خارجی ترامپ در دوره جدید ریاست جمهوری اش است. دو نکته در این سفر منطقه ای، توجه ناظران سیاسی را جلب کرده است.
➖نکته اول: قرار ندادن سرزمین های اشغالی در برنامه سفر. اتحاد “فراراهبردی” دولت های آمریکا و رژيم اشغالگر قدس، در تمام دهه های گذشته موضوعی مسلم بشمار می رود؛ بویژه آن که رژيم تروریستی اسرائیل در دو سال اخیر با بزرگترین بحران تاریخ خود دست به گریبان است، و نخست وزیر خونریز این رژيم در چند ماه تصدی ترامپ مکرر به واشنگتن سفر کرده است.
➖نکته دوم: ترامپ مذاکره و رسیدن به توافقی جامع با جمهوری اسلامی ایران را به عنوان اصلی ترین راهبرد دولت دوم خود اعلان کرده و نزدیکترین و مورد اعتمادترین یارانش را برای پیشبرد این هدف برگزیده است؛ به گونه ای که منابع خبری تغییرات اخیر در تیم امنیتی کاخ سفید را بی تردید در چارچوب حفظ و بقای “مذاکرات مستقیم” با جمهوری اسلامی و کاهش نفوذ تندروها و جنگ طلبان، دانسته اند.
جای کشور عمان به عنوان میانجی چنین مذاکرات حساسی و در حالی که ترامپ خود را علاقمند به دیدار با رئیس جمهوری اسلامی ایران نشان می دهد- در فهرست نخستین سفر خاورمیانه ای ترامپ خالیست؛ و این امر در منظومه رفتاری او، عجیب به نظر می رسد.
البته اظهار نظرها و رفتارهای عجیب و خلاف عرف، از این شخصیت تاجر- دیپلمات فراوان بروز کرده است.
از جمله:
در آستانه این سفر، ترامپ ادعا کرد جریان انصارالله و ارتش یمن قول داده اند حملات موشکی و پهپادی در دریای سرخ و دریای عرب را متوقف کنند.
با توجه به حملات هوایی متعدد و پرطمطراق آمریکا به مناطق مختلف یمن در ماه های گذشته و نیز بمباران اخیر فرودگاه صنعا توسط رژیم اشغالگر – که با پیوست رسانه ای سنگین به عنوان تضعیف قدرت دفاعی و هجومی یمن و دست برتر غرب و اسرائیل، معرفی شد- چنین ادعایی می توانست نشان دهنده اعتماد به نفس ترامپ تلقی شود.
اما موضع گیری انصارالله و ارتش یمن هم دور از انتظار نبود؛ کما آن که سخنگوی انصارالله ادعای ترامپ را تکذیب کرد و همزمان سخنگوی ارتش یمن نیز، از حمله‌ ای تازه به عمق سرزمین های اشغالی خبر داد.
برداشت بسیاری از تحلیلگران سیاسی- نظامی و رسانه های غربی، از مجموع این نظرات، فاصله گذاری دولت ترامپ با نتانیاهو و خودداری از به عهده گرفتن عواقب اقدامات جنایتکارانه او، بوده است؛ موضوعی که روشن شدن آن، زمان زیادی طول نخواهد کشید.
همچنین در آستانه سفر ترامپ، خبری شگفت انگیز از قول او فضای رسانه های غرب را پر کرد: ترامپ قصد دارد نام خلیج فارس را به خلیج عربی تغییر دهد!
اگرچه خوش رقصی روسای جمهور آمریکا در مقابل حاکمان سرزمین های کوچک حاشیه خلیج فارس، مسبوق به سابقه است – و این ادعای بچگانه هم در همین راستا تحلیل شده- اما دو ملاحظه جدی را برانگیخته است:
➖اول: ترامپ چهره ای تاجرمسلک، عملگرا و منفعت سنج از خود نشان داده؛ از فردی با چنین شمایل و مشتاق به توافق جامع با جمهوری اسلامی، بعید به نظر می رسد که انگشت بر حساسیت کم نظیر جامعه حدود نودمیلیون نفری ایران بگذارد. تنها طی دوسه روز ابتدای این خبر/ شایعه، هشتگ #خلیج_همیشه_فارس، ترند شد و بالاترین جایگاه را در فضای مجازی جهانی به خود اختصاص داد.
➖دوم: ترامپ اگرچه گاهی اوقات سعی دارد با “دیوانه نماییِ صوری” اهداف خود را پیش ببرد، اما خوب می داند که سوابق تاریخی و اسناد بین المللی برون از شمار، اجازه دست اندازی به نام خلیج فارس را به هیچ احدی و سازمانی نمی دهد؛ و قمار “تغییر نام”، قماری از پیش باخته محسوب می شود.
البته تکذیب هایی هم در خصوص اصل این ادعا صورت گرفته؛ که آینده صحت و سقم و پشت پرده آنها را نشان خواهد داد.
باید نشست و تاریخ را نظاره کرد …..

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا